Absolwenci studiów wyższych (I, II stopnia lub jednolitych magisterskich). Osoby, które planują prowadzenie gospodarstwa rolnego i korzystania z różnych dofinansowań.
Przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym
Adresaci studiów
Program studiów
- Organizacja i zarządzanie gospodarstwem rolnym
- Technologia i technika produkcji surowców roślinnych i zwierzęcych
- Bezpieczne metod ochrony roślin
- Produkcja żywności (przygotowywanie, utrwalanie, przetwarzanie, magazynowanie, transport)
- Funkcjonowanie obszarów wiejskich i usług agroturystycznych
- Ochrona środowiska
- Propedeutyka rolnictwa ekologicznego
- Produkcja żywności na świecie
- Agroekologia
- Podstawy żywienia człowieka
- Ekologiczne przetwórstwo warzyw i owoców
- Ekologiczne aspekty żywności i żywienia
Uzyskane kwalifikacje
Student zdobywa wiedzę ogólną z dziedziny nauk rolniczych oraz wiedzę szczegółową z zakresu wytwarzania surowców roślinnych i zwierzęcych, ich oceny, konserwacji i przetwórstwa.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi absolwent uzyskuje kwalifikacje rolnicze, poświadczone świadectwem ukończenia studiów podyplomowych
Absolwenci mogą pracować min. w gospodarstwach i przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i przetwórstwem surowców rolniczych, w publicznym i komercyjnym doradztwie rolniczym, w jednostkach administracyjnych i gospodarczych (wiedza technologiczna i ekonomiczna), w instytucjach otoczenia rolniczego, jednostkach naukowych branży rolniczej i spożywczej.
Czas trwania
studia podyplomowe dwusemestralne
Koszt
150 zł – wpisowe
3400 zł – czesne, płatność w systemie ratalnym:
1700 zł – opłata za 1 semestr
1700 zł – opłata za 2 semestr
Uwagi
Uruchomienie kierunku uzależnione jest od minimalnej liczby chętnych.
Ocenę na świadectwie stanowi średnia ocen uzyskanych z zaliczeń poszczególnych przedmiotów w toku studiów.
Absolwenci studiów otrzymują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Świętokrzyską Szkołę Wyższą.