Dietetyka

adresaci_

Adresaci studiów

Adresatami studiów są osoby, chcące nauczyć się m.in. charakteryzować prawidłową dietę, eliminować złe nawyki żywieniowe mające wpływ na wzrost chorób cywilizacyjnych (nadwaga, otyłość, niedożywienie) i stosowania zasad żywienia w różnych jednostkach chorobowych. Celem studiów jest zdobycie wiedzy umożliwiającej sformułowanie adekwatnej diagnozy żywieniowej, będącej podstawą profesjonalnego postępowania dietetycznego.

Studiuj dietetykę, jeśli chcesz m.in. nauczyć się:

  • planować prawidłowo zbilansowaną dietę dla zdrowego i chorego człowieka,
  • określać wartość energetyczną żywności,
  • charakteryzować pozytywny i negatywny wpływ makro- i mikroskładników na organizm człowieka,
  • oceniać stan odżywienia człowieka oraz rozpoznawać typy niedożywienia,
  • jak zapobiegać chorobom cywilizacyjnym oraz jaką terapię żywieniową stosować w różnych jednostkach chorobowych,
  • jak procesy technologiczne stosowane w przemyśle wpływają na właściwości żywności,
  • analizować wpływ dodatków do żywności na jej wartość odżywczą,
  • technik przygotowywania potraw dietetycznych dla osób w różnych stanach fizjologicznych oraz dla różnych grup ludności (zarówno w żywieniu zbiorowym jak i indywidualnym),
  • jak przechowywać i konserwować żywność metodami nowoczesnymi i tradycyjnymi,
  • jakie zmiany zachodzą w składnikach żywności podczas jej przechowywania,
  • rozróżniać żywność ekologiczną i konwencjonalną,
  • wskazywać zagrożenia i pozytywne elementy stosowania diet niekonwencjonalnych (będących m.in. świadectwem filozofii, przekonań religijnych, kulturowych) w porównaniu z prawidłowo zbilansowaną dietą człowieka,
  • rozpoznawać psychologiczne uwarunkowania problemów odżywiania.
program studiow

Program studiów

Przygotowanie w zakresie merytorycznym obejmuje m.in. zagadnienia:

  • socjologia żywienia/ socjologia ogólna
  • psychologia ogólna
  • prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
  • podstawy żywienia człowieka
  • genetyka
  • chemia żywności
  • anatomia człowieka
  • fizjologia człowieka
  • etyka i deontologia
  • żywienie człowieka
  • mikrobiologia ogólna i żywności
  • biochemia ogólna i żywności
  • technologia żywności i potraw
  • towaroznawstwo
  • zanieczyszczenia żywności
  • promocja zdrowia
  • analiza i ocena jakości żywności
  • dietetyka pediatryczna
  • kliniczny zarys chorób
  • farmakologia i farmakoterapia żywieniowa
  • higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
  • edukacja żywieniowa
  • poradnictwo dietetyczne
  • nowe trendy w żywieniu i dietetyce
  • surowce naturalne w dietetyce
  • technologia potraw dietetycznych / produkcja żywności dietetycznej i funkcjonalnej
  • alergie i nietolerancje
  • żywność funkcjonalna / żywność ekologiczna
  • projektowanie diet leczniczych / planowanie diet w wybranych przypadkach klinicznych
  • marketing żywności/ trendy
  • projektowanie usług żywieniowych /
  • kuchnie etniczne i regionalne / kuchnia polska
  • diety niekonwencjonalne
  • żywienie i suplementacja w sportach wytrzymałościowych/ żywienie w sporcie
  • psychodietetyka / komunikacja z pacjentem
  • aktywność ruchowa w kształtowaniu sylwetki ciała/ trening prozdrowotny w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
uzyskane kwalifikacje

Uzyskane kwalifikacje

Absolwent uzyska wiedzę i praktyczne umiejętności niezbędne do fachowego doradztwa żywieniowego i dietetycznego oraz pracy w ramach:

  •          własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego,
  •          poradni żywieniowych,
  •          zakładów żywienia zbiorowego,
  •          organizacji konsumenckich,
  •          klubów sportowych,
  •          placówek sportowych i turystyczno-rekreacyjnych,
  •          placówek oświatowych kształcących w zakresie nauk o żywności i żywieniu,
  •          instytutów naukowo-badawczych,
  •          ośrodków badawczo-rozwojowych.
czas trwania

Czas trwania

Studia podyplomowe dwusemestralne

koszt

Koszt

100 zł  –  wpisowe (płatne przy zapisie)

1300 zł – opłata za semestr (możliwość wpłat w systemie ratalnym)

uwaga

Uwagi

Uruchomienie kierunku uzależnione jest od minimalnej liczby chętnych.
Ocenę na świadectwie stanowi średnia ocen uzyskanych z zaliczeń poszczególnych przedmiotów w toku studiów.
Absolwenci studiów otrzymują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych wydane przez Wyższą Szkołą Humanistyczno-Ekonomiczną w Brzegu.

Tryb

Tryb

Studia do wyboru w formie stacjonarnej lub online