Adresatami studiów są osoby, chcące nauczyć się m.in. charakteryzować prawidłową dietę, eliminować złe nawyki żywieniowe mające wpływ na wzrost chorób cywilizacyjnych (nadwaga, otyłość, niedożywienie) i stosowania zasad żywienia w różnych jednostkach chorobowych. Celem studiów jest zdobycie wiedzy umożliwiającej sformułowanie adekwatnej diagnozy żywieniowej, będącej podstawą profesjonalnego postępowania dietetycznego.
Studiuj dietetykę, jeśli chcesz m.in. nauczyć się:
- planować prawidłowo zbilansowaną dietę dla zdrowego i chorego człowieka,
- określać wartość energetyczną żywności,
- charakteryzować pozytywny i negatywny wpływ makro- i mikroskładników na organizm człowieka,
- oceniać stan odżywienia człowieka oraz rozpoznawać typy niedożywienia,
- jak zapobiegać chorobom cywilizacyjnym oraz jaką terapię żywieniową stosować w różnych jednostkach chorobowych,
- jak procesy technologiczne stosowane w przemyśle wpływają na właściwości żywności,
- analizować wpływ dodatków do żywności na jej wartość odżywczą,
- technik przygotowywania potraw dietetycznych dla osób w różnych stanach fizjologicznych oraz dla różnych grup ludności (zarówno w żywieniu zbiorowym jak i indywidualnym),
- jak przechowywać i konserwować żywność metodami nowoczesnymi i tradycyjnymi,
- jakie zmiany zachodzą w składnikach żywności podczas jej przechowywania,
- rozróżniać żywność ekologiczną i konwencjonalną,
- wskazywać zagrożenia i pozytywne elementy stosowania diet niekonwencjonalnych (będących m.in. świadectwem filozofii, przekonań religijnych, kulturowych) w porównaniu z prawidłowo zbilansowaną dietą człowieka,
- rozpoznawać psychologiczne uwarunkowania problemów odżywiania.